Functie: Solution Architect Grensdomein KMar (2022855)

10 augustus 2022 | Architect, Solution Architect |

Plaats: Utrecht (extra standplaatsen: Maasland, Schiphol, Den Haag, Huis ter Heide, Apeldoorn. Frequentie vooraf niet aan te geven)
Uren per week: 36
Startdatum: 5-11-2022
Einddatum: 5-11-2023
Optie op verlenging: Ja, 3 x 12 maanden

Opdrachtomschrijving:

Daar zijn waar het er op aankomt. Daarvoor staat de KMar. Om hier nu en in de toekomst invulling aan te kunnen geven, maakt de Koninklijke Marechaussee momenteel een transformatie door van gebied gebonden naar Informatie Gestuurd Optreden (IGO). Hiervoor zijn informatieproducten benodigd die relevante, correcte en actuele informatie leveren op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau. Informatie die onder andere door het Landelijk Tactisch Commando (LTC) gebruikt wordt voor de besluitvorming om mensen en middelen effectief en efficiënt in te zetten.

De ontwikkeling naar een informatie gestuurde organisatie is voor een deel een ICT gerelateerd onderwerp. De Kmar heeft met haar programma Future Borders een visie uitgewerkt over een vernieuwing van het grensbewakingsproces. Kmar werkt daarin nauw samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en Schiphol. Het grensproces is aan veel wijzingen onderhevig die vaak voortvloeien uit regelgeving vanuit de Europese Unie. Daarbij is de KMar vaak gebonden aan deadlines als het gaat om implementatie van een verordening. JIVC, in bijzonder de afdeling COC2 (Civiel Operationeel Command and Controll) is verantwoordelijk voor de projecten die zorgen voor de technische invulling van het vernieuwd grensconcept.

In het IV-landschap van de KMar wordt meer en meer informatie uitgewisseld tussen systemen en met systemen van ketenpartners. Hierbij wordt van de kandidaat verwacht dat invulling gegeven wordt aan de betreffende functionaliteit en rekening gehouden wordt met beveiligingsaspecten. De kandidaat is een onmisbare schakel tussen, niet alleen aan de business kant, maar ook de IT kant en de bijbehorende verwervingskant.

Als vast onderdeel en key speler binnen het projectteam ga je op basis van het Project Start Architectuur (PSA) document en eisen en voorschriften vanuit de Defensie/KMar organisatie aan de slag met een concrete solution (component/service) architectuur.

We zoeken iemand die in staat is om op alle niveaus en over verschillende onderwerpen effectief te communiceren. Het ene moment ben je in discussie met enterprise architecten over nieuwe Enterprise architectuur principes, het volgende ogenblik ben je met business analisten een heel concreet probleem aan het afpellen en weet je de juiste vragen te stellen om tot een gewogen oordeel over de te kiezen oplossingsrichting te komen. En passant geef je advies aan een infrastructuur consultant, die worstelt met de uitwerking van het technisch detailontwerp van een koppeling en zorg je ervoor dat hij weer verder kan met zijn werk.

We maken gebruik van een combinatie van verschillende software oplossingen in combinatie met specifiek voor de KMar te realiseren koppelingen. Daarbij moet dit geheel landen op een nieuw te ontwikkelen infrastructuur, dat ook de nodige eisen aan de oplossing stelt. Je draagt, samen met de technisch projectleider, zorg voor een oplossing die succesvol uitgerold kan worden binnen de KMar.

Je zoekt inhoudelijk afstemming met alle relevante stakeholders en maakt hiermee concrete afspraken die de belangen van de KMar en het project dienen. Je speelt een belangrijke rol bij de bewaking van de kwaliteit en veiligheid van de oplossing.

Competenties:

 • Samenwerken
 • Beinvloeden
 • Resultaatgericht
 • Initiatief

Eisen, waar 100% aan moet worden voldaan:

 • Minimaal drie jaar aantoonbare ervaring als zelfstandig acterend (zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de betreffende producten) Solution Architect of Project Architect
 • Minimaal vijf jaar aantoonbare kennis van en ervaring met het ontwerpen en integreren en implementeren van service georiënteerde (SGA / Service Oriented – SOA) oplossingen en koppelingen
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift, niveau B2. “Kan de hoofdgedachte van een ingewikkelde tekst begrijpen, zowel over concrete als over abstracte onderwerpen, met inbegrip van technische besprekingen in het eigen vakgebied. Kan zo vloeiend en spontaan reageren dat een normale uitwisseling met moedertaalsprekers mogelijk is zonder dat dit voor een van de partijen inspanningen met zich meebrengt. Kan duidelijke, gedetailleerde teksten produceren over een breed scala van onderwerpen; kan een standpunt over een actuele kwestie uiteenzetten en daarbij ingaan op de voor- en nadelen van diverse opties.”
 • Kennis van projectmanagement technieken en -methoden: Minimaal opleiding PRINCE2 Foundation, IPMA D of Projectmanagement Body of
  Knowledge (PMBOK) gevolgd
 • Minimaal 1 jaar werkervaring met Agile/Scrum
 • Minimaal 1 jaar werkervaring met TOGAF
 • Minimaal 1 jaar werkervaring Archimate

Wensen:

 • Kennis van IT architectuur en bedrijfsprocessen binnen de Openbare Orde en Veiligheidsketen (OOV = Justitie en Veiligheid, Politie, Defensie)
 • Minimaal 1 jaar theoretische en praktische kennis van en aantoonbare ervaring met verschillende architectuurgebieden:
  – business-
  – applicatie-
  – data-
 • Minimaal 1 jaar theoretische en praktische kennis van en aantoonbare ervaring met verschillende architectuurgebieden en methoden
  (business-, applicatie-,data- en infrastructuurarchitectuur): – BVI en/of Kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare kennis
  van en ervaring met: Defensie BeveiligingsBeleid en Defensie te Beschermen Belang (TBB) bepalingen en
  Statement of Compliance – Koppeling (SOC-K)
 • Kennis van en ervaring met de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en/of de voorloper hiervan en het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst (VIR)
 • Kennis van en aantoonbare ervaring met Wet Bescherming Persoonsgegevens en/of Algemene Verordening Gegevensbescherming (WBP/AVG)
 • Kennis van en ervaring met de Wet Politie Gegevens (WPG)
 • DEMO certificaat
 • BCS Solution Architectuur certificaat
 • CISSP en/of CRISC en/of SABSA certificaat

Meer weten over deze vacature?

Heb je vragen over deze vacature, of wil je in contact komen? Bel 0320 – 430430

SOLLICITEER OP DEZE FUNCTIE

Vul je gegevens in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 128 MB.
Ik ga akkoord met:*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Binnen 1 minuut
Share This