Stadsarchief – Specialist datamigratie (vervanging infrastructuur Stadsarchief)

Startdatum: Zo spoedig mogelijk

Uren per week: 32, 24

Ref. nr: 2025303

Plaats: Amsterdam
Uren per week: 24-32
Startdatum: Zo spoedig mogelijk
Einddatum: 31-12-2025
Optie op verlenging: Ja, de Gemeente heeft de mogelijkheid de Overeenkomst meerdere keren te verlengen tegen dezelfde voorwaarden en condities, met dien verstande dat de totale maximale duur van de Overeenkomst de 24 maanden niet mag overschrijden.

Opdrachtomschrijving:

Deze opdracht vindt plaats als onderdeel van de vervanging van de digitale infrastructuur van het Stadsarchief. Het doel van de opdracht betreft het migreren van een aantal metadata en data bronnen uit de oude situatie (Oracle en Stadsarchief Voorportaal) naar de nieuwe op OAIS gebaseerde infrastructuur met Records in Contexts (RiC-O) als leidende metadata standaard. Het resultaat van de opdracht is de volledige, gecontroleerde migratie van alle bronnen naar de nieuwe omgeving (Archivmatica / Nexus), inclusief de levering aan de nieuwe Raadpleegomgeving van het Stadsarchief (archief.amsterdam).

Inhoud

Het gaat om de volgende bronnen die integraal gemigreerd en gecontroleerd moeten worden:

–                      Bibliotheek
–                      AV
–                      Beeldmateriaal Maria Austria Instituut
–                      BWT en WABO Bouwdossiers
–                      Erfpachtdossiers
–                      Bodemdossiers
–                      Noord-Zuidlijn archief
–                      Andreas 1 (raadsbesluiten)
–                      Genealogische indexen Weesp

De uitvoering vindt plaats in de periode april – december 2025, waarbij uiterlijk 31 december alle migraties voltooid moeten zijn.

Resultaten

Fase 1
In de eerste fase die van april tot oktober loopt worden alle te migreren bronnen vanuit het Stadsarchief Voorportaal en een Oracle omgeving geanalyseerd, getransformeerd en geïmporteerd in de nieuwe infrastructuur (Archivmatica en Memorix Nexus).

Resultaten:
– Een analyserapport van elke te migreren bron met daarin minimaal vermeld de aangetroffen bronstandaard, het aantal te migreren records en een prognose van de complexiteit van de migratie;
– Een plan van aanpak voor elke bron verwerkt in het project Kanban met selectie, transformatie en import van de gegevens;
– Migratie van alle bronnen naar de doelstandaard (Records in Contexts / RiC-O);
– Import van het resultaat uit de migratie in de nieuwe infrastructuur (Archivmatica / Memorix Nexus).

Fase 2
In deze fase die van november tot het einde van december loopt worden in samenwerking met de inhoudelijk specialisten van het Stadarchief alle migraties gecontroleerd en vindt waar nodig finetuning plaats. Tenslotte worden de gegeven aangeboden in de Raadpleegomgeving van het Stadsarchief.

Resultaten
– Een controleverslag per bron waarbij op volledigheid en juistheid is gecontroleerd;
– Waar nodig aanpassingen aan de gemigreerde bonnen zodat aansluiting op de Raadpleegomgeving (archief.amsterdam) mogelijk wordt;
– Beschikbaarstelling van alle gemigreerde bronnen via de Raadpleegomgeving archief.amsterdam (uitgesloten zijn records met een beperking op de openbaarheid).

Werkwijze
De uitvoering wordt technisch gefaciliteerd door het Stadsarchief en in de uitvoering ondersteund met inhoudelijke kennis van medewerkers van het Stadsarchief overbrengingsteam. De uitvoering vindt plaats ondersteund met een Kanban met prioritering voor alle brontypen. Het Stadsarchief levert het in Nexus toegepaste Stadsarchief metadata model (gebaseerd op Records in Contexts). De uitvoering vindt zelfstandig plaats en kan op afstand worden uitgevoerd. Werktijden worden in overleg met het Stadsarchief afgesproken.

Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad.

Eisen, waar 100% aan moet worden voldaan:

  • Minimaal 1 relevante referentie
  • In de afgelopen 2 jaar niet in loondienst geweest bij de gemeente Amsterdam
  • Het Curriculum Vitae is opgesteld in het Nederlands
  • Minimaal over een WO werk- en denkniveau
  • Minimaal 2 jaar aantoonbare ervaring met complexe migratieprojecten
  • Kennis van en ervaring met alle in de archiefsector toegepaste metadata standaarden, met minimaal: ISAD(G), EAD, TMLO, MDTO en specifiek RiC-O
  • Kennis van en ervaring met RESTful API’s
  • Minimaal 2 jaar aantoonbaar ervaring met projectuitvoering in een complexe organisatie

Wensen:

  • Affiniteit met de geschiedenis van Amsterdam
  • Ervaring met de in de archiefsector toegepaste collectiebeheersystemen
Solliciteer nu!

Solliciteer nu!

Bel naar 0320 – 430430
of stuur een e-mail info@plusit.nl

Solliciteer als één van de eersten

Reageer op deze vacature

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 256 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde vacatures

Share This